ACTUALITAT

Noticies

Comença la plantació de l’estepa de Cartagena a Serra, una arbust en perill d’extinció

La plantació de l’estepa de Cartagena als diferents espais públics de Serra així com al CEIP Sant Josep va començar ahir. L’Ajuntament de Serra està treballant en un projecte per recuperar este arbust mediterrani que està en perill d’extinció. Per això participa en un programa pilot per recuperar esta planta amenaçada juntament amb el Parc Natural de la Serra Calderona, el Centre d’Investigació i Experimentació Forestal de la Comunitat Valenciana (CIEF) i el CEIP Sant Josep de Serra.

L’alcaldessa de Serra, Alicia Tusón i la nova regidora de Sostenibilitat Ambiental, Victoria Ibáñez, van acudir a la plaça del Castell de Serra, per conéixer de primera mà els treballs de plantació de les estepes de Cartagena. Allí tècnics del CIEF, personal del Parc Natural de la Serra Calderona, i la brigada d’Obres i Serveis municipals van explicar els treballs de recuperació de la Cistus heterophyllus subsp. Cartaginensis dins del projecte “M’agrada l’estepa de Cartagena.”
“Volem ficar en valor i difondre una espècie com l’estepa de Cartagena que es troba en perill d’extinció a tot el món” ha comentat l’alcaldessa de Serra, Alicia Tusón. Els ubicaments de l’estepa de Cartagena estan en la seua majoria dins la ruta de les Escultures, un itinerari turístic d’interpretació del patrimoni monumental, cultural i etnològic d’esta localitat enclavada al cor de la Serra Calderona. “D’esta manera ajudarem a donar més difusió a este projecte de recuperació” ha afegit l’alcaldessa.

La plantació també es va realitzar de forma paral·lela al CEIP Sant Josep de Serra i a altres espais del municipi. Els treballs de plantació de les 150 estepes que de moment s’han rebut del CIEF continuaran en els pròxims dies, al temps que s’instal·laran uns cartells sobre la presència de les plantes.

Un equip d’educadors del Parc Natural de la Serra Calderona assessorarà i realitzarà un seguiment continu de les plantacions que dona el Centre d’Investigació i Experimentació Forestal de la Comunitat Valenciana. Este centre de referència forestal ha treballat per asegurar la reproducció d’esta planta inclosa al catàleg nacional d’especies amenaçades. Un arbust que pot arribar als 80-100 cm i que ha estat introduït de manera experimental al Tancat de Portaceli amb molt bons resultats.