SERRA

Festes

Festes Patronals

Les festes patronals se celebren a Serra l’1 i 2 d’agost en honor de Sant Josep i de la Mare de Déu dels Àngels, respectivament. Vetlades musicals, activitats per als menuts, sopars a la fresca, mascletà i processó juntament a una vistosa ofrena de flors a la Mare de Déu omplin els dies de festa major de la localitat.

Festa de Sant Roc

La Festa de Sant Roc és Festa d’Interés Turístic Provincial de la Comunitat Valenciana per Resolució de la Presidència de la Generalitat de 7 de maig de 2020. És la festa més popular de la localitat i se celebra a la mitjanit del 15 al 16 d’agost, Dia de Sant Roc. La festa de la pólvora i consisteix a baixar les dos imatges de Sant Roc , des de l’ermita fins a casa dels clavaris majors, acompanyats del llançament de coets de luxe i de corda. El marc de l’ermita i el calvari, fan de l’acte únic i incomparable. Un privilegi per als sentits poder contemplar com baixa el sant i es confon amb les llums dels coets i el so de la banda de música, el tabal i la dolçaina. Junt a la baixà , els clavaris de Sant Roc també organitzen una mascletà terrestre, coetà i un correfoc.

Fira de la Calderona i Dia de la Cirera

El dia de la Cirera se celebra des de fa quasi cinquanta anys. La festa pretén donar a coneixer la fruita tradicional de Serra, la cirera. Eixe dia l’Ajuntament obsequia als visitants amb una xicoteta cistelleta de cireres. Encara que el seu conreu ja és molt residual, el dia de la cirera continua celebrant-se i des de fa 14 anys s’emmarca dins de la Fira de la Calderona. Encara que la seua data pot variar per altres esdeveniments, se sol celebrar el primer cap de setmana de juny.

Els dos dies de Fira reuneixen a un gran nombre de comerços de la localitat que promocionen els seus productes així com a la pràctica totalitat de les associacions festives i culturals que participen molt activament en la vida del municipi. Tallers per a xiquets, actuacions musicals, cercaviles i animacions de carrer completen les activitats de la Fira que coincideix amb una trobada de dolçainers i tabaleters.

Bous al carrer

Se celebren a les acaballes del mes d’agost per la penya taurina, associació amb més de trenta anys de recorregut. Junt amb els actes taurins té molta tradició el concurs de disfresses, acte previ als dies de bous al carrer.

Sant Antoni

La festa de Sant Antoni se celebra un cap de setmana al voltant del 17 de gener. Organitzada per l’associació Amics del Cavall, consisteix en l’entrada de la llenya i la crema de la tradicional foguera en la plaça de la Font. Abans de l’encesa, el grup de danses “Aliguetes” realitza la seua tradicional dansà. Diumenge es realitza una desfilada prèvia a la benedicció dels animals.

Sant Blai

Sant Blai, 3 de febrer, és la festa dels xiquets a Serra. La tradicional benedicció de pans, s’acompanya d’activitats per als menuts com cavalcada, xocolatà, vesprada de cinema o alguna actuació infantil. Les activitats que es preparen per als caps de setmana previs a festa acaben amb la processó del sant.

Romeria Creu del Cierro

L’associació Correcamins de les Muntanyes de Serra es l’encarregada de celebrar la tradicional romeria a la Creu del Cierro que té lloc un dissabte de maig, al voltant de la festivitat de la Creu. Des de la plaça de la Constitució es parteix en romeria fins a la muntanya del Cierro (746 m) on hi ha instal·lada una creu. Després d’una parada per esmorzar, s’arriba a la muntanya del Cierro on, després de la missa, es fa la benedicció del terme municipal.