SERRA

Informació general

Com. autònoma: Comunitat Valenciana

Província: València

Superfície: 57,3 km²

Nº d’habitants: 3 326 hab

Densitat: 53,54 hab./km²

Altitud: 330 msnm

Ubicació:  39°41′08″N 0°25′43″O326

Serra és una localitat de la Comunitat Valenciana. El municipi està situat al nord de la província de València, a la comarca del Camp de Túria i enclavat al cor de la Serra Calderona.

Té una població de 3.326 habitants a 1 de gener de 2021 i una densitat de població de 53,5 habitants per km² segons les dades del mateix any. El terme municipal té una extensió de 58,10 km² i està situat en la vessant meridional de la Serra Calderona. Més del 90% del seu terme municipal està dins del Parc Natural de la Serra Calderona, el que suposa que un terç de la superfície del parc natural pertany a la localitat de Serra. La topografia del territori es caracteritza per ser molt accidentada i muntanyosa, tenint com a quota més alta els Rebalsadors, amb 802 m. L’altitud mitjana del municipi és de 330 metres sobre el nivell del mar.

Un aspecte per a tindre en compte per entendre el paisatge de Serra són els oficis tradicionals lligats a la Serra Calderona, ja que Serra destaca a més a més del seu valor paisatgístic com espai natural protegit, pel seu valor socioeconòmic, ja que ha estat un mitjà de sustent durant segles per als habitants d’este territori.

El paisatge actual d’esta Serra és producte de la transformació que s’ha produït en ella per la necessitat d’aprofitar els nombrosos recursos naturals. Estos recursos han estat la base de nombrosos oficis tradicionals i que, a poc a poc, han anat desapareixent com els dels picapedrers, aiguaders, carboners, llenyaters, agricultors, apicultors… Estos oficis formaven part d’un sistema socioeconòmic que girava al voltant de l’aprofitament dels recursos naturals, del qual depenien altres oficis com el dels transportistes d’estos productes.

Estos oficis, que depenien directament de la serra, es desenvolupaven d’una forma racional i respectuosa amb el medi. Estos oficis han anat desapareixent a causa de la baixa rendibilitat i a les restriccions d’ús del medi que va suposar la declaració del Parc Natural de la Serra Calderona. L’abandonament de l’activitat agropecuària ha suposat una progressiva degradació dels usos tradicionals del sól i ha evolucionat cap a una unificació de la diversitat de paisatges, generant així, un entorn uniforme.

El nucli urbà de Serra és un teixit urbà d’illes de cases compactes que s’ordenen en paral·lel a les corbes de nivell del terreny, de manera que la localitat “escala” per la vessant dels tossals en les quals s’assenta. La localitat està rodejada per tossals entre els quals es divisen àrees parcials de la plana de València. A més a més, Serra està situada al centre d’un estratègic eix natural que serveix de comunicació entre la vall del Palància, al nord, i la plana de València, al sud, l’anomenat corredor Serra-Torres Torres, que era el camí més curt per a anar a peu o cavalcant a Aragó des de València, ja que s’evitava la volta de rodejar la Serra Calderona per Sagunt, o per altres passos de muntanya més cap a l’interior. Estes dos circumstàncies han permés que al llarg de la història, este corredor i port de muntanya ha sigut camí de pas habitual per a passants, viatjants, correus i exèrcits. Les diferents cultures que històricament s’han anat succeint per les terres valencianes també van establir ací els seus assentaments ací.

Urbanització Torre de Portaceli

La urbanització Torre de Portaceli és un important nucli de població situat a 17 km del nucli urbà i que aglutina nombrosa població resident de manera permanent. Compta amb una oficina d’informació municipal, diferents espais d’esbarjo i una zona comercial.
La urbanització rep el nom de l’antiga masia de Portaceli situada a escassos de la zona residencial. La masia va pertànyer als dominis de la Cartoixa de Portaceli fins que en 1836 amb la desamortització de Mendizábal va passar a mans privades.