ACTUALITAT
Festival de música de cambra de la Calderona
Serra acull del 12 al 20 de juliol la cinquena edició del festival de Música de Cambra de la Calderona sota la direcció artística de Salvador Bolón. L’edició de 2025 del Festival de Música de Cambra de la Calderona naix amb un esperit renovat: el de despertar. Despertar: un viatge per l’essència de la música és el títol i fil conductor del programa que presentem enguany. Despertar la curiositat, l’escolta activa, l’emoció i el vincle amb la música des d’una perspectiva que integra patrimoni natural, monumental, creativitat internacional i comunitat local. Amb una programació pensada per a emocionar, educar i inspirar, el festival s’endinsa en un recorregut artístic que ens porta des de les arrels del jazz novaiorquès fins a la sofisticació del lied alemany, passant per l’herència “brahmsiana”, la música de cambra, el redescobriment del patrimoni musical oblidat i la nova creació contemporània. Tot això, en diàleg amb la Serra Calderona com a escenari viu i inspirador.
Com a fil conductor, el concepte “Awaken” —títol del primer concert amb el trio del reconegut trompetista Tony Glausi— esdevé la metàfora perfecta per a articular el relat del festival 2025. Cada concert és una manera d’eixir del silenci, de l’oblit, de la rutina, i obrir-se al descobriment i a la bellesa sonora presentada en formacions diverses, on instruments i veu s’unixen per a transportar-nos al món de la música de cambra.
El festival s’obri el 12 de juliol amb una sacsejada d’energia i modernitat. Des de Nova York, arriba Tony Glausi, una de les figures més potents de la nova generació del jazz. El seu projecte Awaken no només marca l’inici del festival, sinó que ens convida a eixir de la sonoritat quotidiana i entrar en un món on la llibertat creativa i la tradició es fonen amb elegància. La seua actuació representa l’obertura de portes i sensibilitats cap a la música com a força transformadora, acompanyat al baix per Russell Hall i a la bateria per Andreu Pitarch. Un concert a la frsca, als peus de la torre del Senyor (S.XII)
Si Awaken obri l’oïda, el programa del segon concert del Dohnanyi Sextet obri la memòria. Brahms és el centre gravitacional d’un programa on orbiten Mahler, Kahn i Dohnányi. Un homenatge a la música de cambra del segle XIX i a la transmissió del coneixement, del mestratge i de l’emoció de generació en generació. Este concert és un diàleg intergeneracional sobre l’herència musical europea, executat per solistes de primer nivell provinents d’arreu del continent.
El tercer concert, Oblivion – Música entre la memòria i l’oblit suposa un punt d’inflexió en la programació, del record passem a l’oblit. Oblivion és una reflexió sonora sobre allò que la història ha silenciat o marginat, des de la música de Bach —que fou oblidada durant dècades— fins a la resignificació del tango amb Piazzolla. Música centre-europea, hongaresa, argentina, en un format dinàmic i explicatiu, en què cada peça esdevé una xicoteta història narrada i interpretada amb intenció i compromís pedagògic. Un concert al capvespre, amb les imponents vistes de la Calderona a l’esplanada de l’ermita (s.XIX i la Torre de l’ermita (S.XII)
Els dos concerts escolars, com a activitat paral·lela, suposa el despertar més necessari: el de la infantesa. Este concert suposa el vincle fonamental del festival amb la població local i el seu futur. Amb la participació de l’alumnat dels cursos de música de cambra, apropem la música clàssica als més menuts, els fem partícips, despertant vocacions, mirades i, potser, futurs músics. És una acció directa d’impacte social i educatiu al territori.
Després de despertar i recordar, arriba la sublimació amb la formació valenciana Kairos Project Ensemble. Dos grans quintets —Mozart i Brahms— que representen la culminació de la forma, l’expressió de la plenitud musical. En el context natural de la Calderona, este concert esdevé gairebé místic: dues obres mestres que eleven l’esperit i que simbolitzen l’equilibri entre forma i emoció, clàssic i romàntic, humà i transcendent i en el marc de l’església del convent de les Carmelites Descalces (s.XX) en el centenari de la fundació de la casa que es va traslladar a Serra.
El penúltim concert del festival culmina amb la veu: la més directa i humana de les eines musicals. Alicia Amo ens proposa un viatge a través de l’amor —tràgic, desitjat, perdut, combatiu— des del segle XVIII fins a la creació actual. Amb obres de Haydn, Schubert, Schumann, Arvo Pärt i Jesús Torres, aquest concert posa la pell a flor de cor, combinant delicadesa vocal, poesia i narrativa musical. Un concert a l’església de la Mare de Déu dels Àngels (s.XVIII) amb l’ensemble del festival.
L’últim concert, molt esperat per la població jove local, suposa el despertar de molts d’ells a la música de cambra, el de joves talents, que inclou els repertoris treballats als cursos de música de cambra per joves ja professionals.
En conclusió, el Festival de Música de Cambra de la Calderona 2025 és molt més que una successió de concerts: és un viatge emocional, pedagògic i artístic pensat per al creixement cultural de la comunitat i per al gaudi d’un públic intergeneracional. Amb un fort component internacional, una aposta per la formació de joves músics locals, una programació amb sentit i un ús intel·ligent del patrimoni natural i monumental, el festival consolida el seu lloc com un esdeveniment de referència al territori valencià i al panorama musical de qualitat.